joi, august 12, 2010

Din Oceanul Pacific, a ieşit un peşte mic

Articol aparut in ziarul "Bursa" si pe site-ul www.bursa.ro/on-line/

La dreapta de Australia, sub Insulele Solomon, deasupra Noii Caledonii şi la stânga de insulele Fiji, adică, pe Cercul de Foc al Pacificului - aţi ghicit!, în largul Arhipelagului Vanuatu!, parte a ecozonei Australasiene - ieri dimineaţă, pe la orele zece ale Bucureştiului, a avut loc un cutremur puternic care a format un tsunami înalt de 23 de centimetri în porţiunile sale înalte şi 22 de centimetri în zonele mai joase, îndreptându-se ameninţător către Port Vila, capitala Republicii Vanuatu (situată în insula Efate), stat care numără 243.304 de cetăţeni care cumpără şi vând pe bază de Vanuatu vatu (moneda naţională), dar, în ocazie, şi-au lăsat afacerile baltă şi s-au refugiat pe înălţimi, la indicaţiile poliţiei.
Surprinzător, impactul valului nu a provocat nici morţi, nici răniţi, nici pagube majore capitalei. Se pare că, doar, a udat plaja cu vreo trei centimetri mai mult, un lucru despre care nimeni nu este sigur, iar noi nu putem certifica informaţia, deoarece nu am trimis un corespondent la faţa locului, ci am preluat-o de la agenţiile de presă internaţionale foarte serioase, între care se numără şi Reuters.
Adevărul este că la tsunami trebuie să sufli şi în iaurt. Nu este vina agenţiilor de ştiri că nu s-a produs dezastrul. Data trecută dormeau toţi şi a murit un popor întreg.

LUCIA DUMITRESCU
11.08.2010

Niciun comentariu: